Čo sú kyseliny?
Kyseliny alebo acidá sú chemické zlúčeniny, ktorých vodný roztok má pH menšie ako 7,0. Každá kyselina obsahuje aspoň jeden atóm vodíka. Slovenský názov je odvodený od prvku kyslík a pochádza z čias, kedy sa mylne myslelo, že charakteristickým prvkom pre kyseliny je práve kyslík. V skutočnosti práve vodík (respektíve katión vodíka), ktorý spôsobuje kyslé vlastnosti kyselín. Pri kontakte koncentrovanej kyseliny s pokožkou sa vytvárajú okamžité popáleniny a poleptaniny, kedže kyseliny sú veľmi reaktívne a pri ich reakciách sa uvoľnuje veľké množstvo tepla. Rozkladajú telesné tkanivá, niektoré z nich sú dokonce schopné úplne rozpustiť aj kostné tkanivo. Reagujú naozaj so všetkým, ak hovoríme o kyselinách vo všeobecnosti.
Existuje niekoľko teórií definujúcich pojem kyselina. Najvšeobecnejšou teóriou je Lewisova teória, z roku 1923, ktorá definuje kyselinu ako látku, ktorá má voľný elektrónový obal a je schopná prijať elektrón od zásady.
Najzákladnejšie delenie kyselín, je na anorganické a organické.
Anorganické ďalej delíme na kyslíkaté a bezkyslíkaté.
Organické kyseliny sú karboxylové kyseliny a ich deriváty.
Viac nájdete v jednotlivých sekciách.