Karboxylové kyseliny

 

Sú to deriváty uhľovodíkov, ktoré vo svojej molekule obsahujú karboxylovú skupinu -COOH, ktorá je pripojená k uhľovodíkovému zvyšku R.

 
 
1. Kyselina metánová (mravčia) H - COOH
- je to najjednoduchšia karboxylová kyselina
- je silná a lacná anorganická kyselina
- nachádza sa v telách mravcov a žihľave
- má dezinfekčné a konzervačné účinky, preto sa používa na konzervovanie ovocných štiav
- jej soli sa nazývajú mravčany alebo formiáty
- v minulosti sa pripravovala destiláciou mravčích tiel
- je leptavá, na koži spôsobuje pľuzgiere
- spôsobuje toxicitu metanolu
 

2. Kyselina etánová (octová)  CH3-COOH 

- je slabšia ako kyselina mravčia
- čistá 100% má názov ľadová
- ľadová kyselina octová nevedie elektrický prúd, po zriedení áno
- je leptavá a jej pary štipľavo páchnu, sú horľavé 
- v domácnosti sa používa na dochutenie jedál v podobe 8% roztoku octu
- konzervovanie potravín, v 2 - 3% kyseline octovej nie sú schopné žiť žiadne choroboplodné baktérie
- výroba rozpúšťadiel, umelého hodvábu, plastov a liekov
- jej soli sa nazývajú octany
 
 

3. Kyselina propánová (propiónová)  CH3CH- COOH 

- spomaľuje rast plesní, niektorých baktérií, preto sa používa ako konzervant
- je užitočná ako medziprodukt pri polymerizácii
- jej estery majú ovocnú vôňu, preto sa používajú ako umelé príchute
 

 

 

 4. Kyselina butánová (maslová) CH3- (CH2)- COOH 

- uvoľňuje sa počas starnutia masla a spôsobuje typický nepríjemný zápach
- nachádza sa tiež v pote ľudí a iných cicavcov
- vzniká kvasením škrobov pomocou baktérií