Kozmetický fenomén zvaný kyselina hyalurónová
Čo je to tá povestná kyselina hyalurónová?
Je to priehľadná látka, ktorá má výnimočnú schopnosť viazať vlhkosť. Funguje ako hubka, ktorá je schopná nasať až tisícnásobné množstvo vody, ako je jej vlastná hmotnosť. Nachádza sa v každom tkanive tela a v častiach, ktoré sa bez vlhkosti nezaobídu (očný sklovec, spojovacie tkanivo, tekutiny obklopujúce naše kĺby).
Dôležitá nielen pre pohyb
Kyselina hyalurónová sa pôvodne využívala najmä medicíne. Lekári ju používajú na zmiernenie ochorení, akým je artritída, chronický únavový syndróm, fibromyalgia, syndróm suchého oka a bolesti spojené s poškodením kĺbov. Pozitívne účinky sa jej pripisujú aj pri zvyšovaní mobility, bdelosti, kvality spánku, svalovej sily, sexuálnej potencie, hojenia rán a hustoty kostí.
Krásna pleť aj po tridsiatke
Je všeobecne známe, že po tridsiatke sa pleť stáva menej vláčnou, pružnou, a tým náchylnou k tvorbe vrások. V kozmetickom priemysle sa liečba kyselinou hyalurónovou používa na zníženie výskytu vrások, liniek na tvári, ovisnutej kože, jaziev a straty farby kože po akné. Aplikuje sa injekčne do kože, orálne prostredníctvom výživových doplnkov s obsahom tejto látky alebo je obsiahnutá v kozmetických prípravkoch. Cieľom je najmä rehydratácia pokožky. Aplikácia kyseliny hyalurónovej takisto regeneruje, chráni pokožku pred vonkajšími vplyvmi, udržuje pokožku pevnú a pružnú, vyhladzuje staršie vrásky, účinne blokuje voľné radikály, zabraňuje vzniku strií, výrazne koriguje problémové prejavy pleti, urýchľuje hojenie rán, bráni vzniku jaziev. Výsledkom bude pružná a hladká pokožka. Vedľajšie účinky sa vyskytujú iba zriedka, sú mierne a patrí sem podráždenie kože a vyrážky.
Kyselinu hyalurónovú naše telo prirodzene produkuje a môže byť kľúčom k mladému vzhľadu. Jej produkciu môžete stimulovať aj prostredníctvom stravy, a tým dosiahnuť hladšiu, mladšiu pleť, lepší zrak a pružnejšie, zdravé telo. Patria medzi ne sójové bôby, ktoré obsahujú vysoké množstvo fytoestrogénov a pomáhajú telu produkovať viac kyseliny hyalurónovej. Konzumujte sójové potraviny, ako je tofu, sójové syry a sójové mlieko. Výborným zdrojom je aj červené víno, koreňová zelenina a extrakt z plodov lopúcha väčšieho (arctium lappa). Alebo si uvarte slepačiu polievku z kĺbov, kostí, šliach a koží, ktorá je ideálny zdroj kyseliny hyalurónovej.